'Bisfenol A' için Tarım Bakanlığı'ndan beklenen karar geldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2011 22:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kanserojen etkisi nedeniyle AB ülkelerinde biberonlarda kullanılması yasaklanan ?Bisfenol A' için Tarım Bakanlığı'ndan beklenen karar geldi. Bakanlık yasak kararının uygulanması için işyerlerine bir ay süre tanıdı...

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kanserojen olabileceği şüphesi üzerine, Avrupa Birliği (AB) ile paralel olarak, biberon gibi bebek beslenmesinde kullanılan polikarbonat malzemelerin üretiminde Bisfenol A'nın (BPA) kullanımını yasakladı. Bir ay içerisinde gerekli düzenlemeleri yapmayan işyerleri ve satış yerlerinin faaliyetine izin verilmeyecek. Tarımve Köyişleri Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi GıdaMaddeleri ile Temasta Bulunan PlastikMadde veMalzemeler Tebliği'nde yaptığı değişiklik, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

BİLİMSEL BİR KANIT YOK

Tebliğ uyarınca Bisfenol A, Türk Gıda Kodeksi'nde bebek olarak tanımlanan tüketici grubu için kullanılan, polikarbonatmadde vemalzemelerin üretiminde kullanılamayacak. Tebliğdeki geçicimadde uyarınca, halen faaliyet gösteren ve bu tebliğ kapsamındaki ürünleri üreten, ithal eden ve satan işyerleri, 1 ay içinde tebliğ hükümlerine uyacak. Bu süre içerisinde gerekli düzenlemeleri yapmayan işyerleri ve satış yerlerinin faaliyetine izin verilmeyecek. Bu işyerleri hakkında 5996 sayılı ?VeterinerHizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve YemKanunu'' hükümlerine göre işlem yapılacak.

BPA'nın ?endokrin bozucu'' etkisi dolayısıyla kansere neden olabileceği yönündeki iddialar üzerine, AB bir süre önce biberonlarda BPA kullanımını yasaklamıştı. Ancak BPA'nın kansere neden olabileceği yönünde halen bilimsel olarak kesin bir tespit yok.

DAMACANALAR TEMİZ ÇIKMIŞTI

Hacettepe Üniversitesi Gıda AraştırmaMerkezi (HÜGAM), PC damacanalarda da bulunan BPA içme suyuna geçme riskini araştırmış ve bu riskin, insan sağlığına etkisi açısından ?yok denebilecek düzeyde'' olduğunu ortaya koymuştu.

GELİŞİM BOZUKLUĞUNA YOL AÇABİLİR

AB'nin Sağlık ve Tüketici Politikası Komiseri John Dalli, geçen yıl yaptığı açıklamada, BPA'nın kullanılmaması kararının AB hükümetlerinin çoğunluğu tarafından desteklendiğini belirterek, yapılan yeni araştırmaların, kesin olmayan bazı alanlarda BPA'nın gelişme, bağışıklık ve tümör büyümesinde etkili olduğunu gösterdiğini söylemişti.

Bisfenol A nedir?

Kısa adı BPA olan Bisfenol A damacana, bazı fırın kapları, biberon gibi sertleştirilmiş maddelerde kullanılıyor. Özellikle plastik, naylon, polyester ve PVC gibi maddelerin üretilmesinde etkin rol oynuyor. BPA, iki fenol ve polikarbonatın birleşmesiyle elde edilen bir tür organik karışım olarak tanımlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber